Vad gör en canineopat ?

Vad gör en canineopat ?

En canineopat / hundfysioterapeut arbetar för att förbättra hundars hälsa och rörelseförmåga, både genom behandling, rekommendationer och råd angående fysisk träning. Kunskapsområdet täcker upp det mesta vad gäller rörelseapparaten : skelett, muskler, senor, leder, ligament och nerver, men även rörelseanalyser, förebyggande träning och friskvård. En hund med mjuka, fräscha muskler lever ett friskare, rörligare och lyckligare liv. Den löper mindre risk för skador, men om så sker har en stark, sund och välbalanserad kropp bättre förutsättningar för att läka.


Vad är skillnaden på en hundfysioterapeut och en canineopat ?

Den stora skillnaden är vilken utbildning man har gått. Att läsa till canineopat gör man enbart på UPH Academy, medans utbildningen till hundfysioterapeut hålls på olika ställen i landet, av olika utbildare. För att få kalla sig legitimerad hundfysioterapeut ska man i grunden vara utbildad på human-sidan. Båda titlarna innebär minst ett års studier på hund, där man förutom att lära sig rörelseapparaten ner till minsta skelettdel, även läser om olika rehabiliteringsmetoder, skador, ingrepp och sjukdomar.


Att läsa till canineopat gör man på UPH Academy. Utbildningen består av heltidsstudier på 1år och innefattar bl.a. anatomi, osteologi (skelett), myologi (muskler), patologi (sjukdomslära), orsaksdiagnostik, olika behandlingsformer m.m. Utbildningen kräver certifiering, är kvalitetssäkrad och den enda hundfysioterapeut-utbildningen som är under statlig tillsyn, en. s.k. KU-utbildning.